Att välja paddel Det finns 4 produkter

Att välja paddel

VAD SKALL JAG VÄLJA FÖR PADDEL?

De finns de kanotister som hävdar att paddeln är det viktigaste materialvalet inom kanotsporten. Alla kanske inte håller med, men det understryker att detta är ett område man bör lägga ner lite tid på för att det skall bli rätt.

Det finns i huvudsak tre olika typer av kajakpaddlar:

- Standardpaddel (Touringpaddel)
- Eskimåpaddel
- Vingpaddel

- Touringpaddeln eller europeisk standardpaddel, är den vanligast förekommande paddeln. Den har relativt stora och platta blad och passar bra för paddling med havskajak, i fors och för surf.

- Eskimåpaddeln är en smal ovinklad paddel som bäst lämpar sig för långfärd och roll.

- Vingpaddeln är ofta en lättare, och därmed dyrare, paddel som passar bäst för tävling och motion.

VINGPADDEL

Bladet hos en vingpaddel ser som namnet antyder lite ut som en flygplansvinge och kräver en speciell teknik att paddla. Förutom armar och axlar involveras kroppens stora muskelgrupper i form av mage, rygg och ben. Här krävs träning speciellt om man är van sedan tidigare med en vanlig standardpaddel.

Jag kommer här inte redogöra för teorin eller de sk ”hydrodynamiska” fördelarna med en vingpaddel utan konstaterar att har du ambitioner att paddla fort för motion och tävling och vill lära dig tekniken, då är det en vingpaddel du bör satsa på.

Nedan följer en översiktlig orientering av vanligt förekommande begrepp och saker som kan vara bra att känna till då du skall köpa och anpassa din vingpaddel.

VILKET BLAD SKALL MIN VINGPADDEL HA?

* Form på bladen
- Droppformade blad (tear drop). Denna typ av blad är som namnet antyder bredare nertill och smalare upptill. Stor yta av paddelbladet kommer i kontakt med vattnet tidigt i draget. Detta är den vanligast förekommande formen på blad till vingpaddlar.
- Parallella blad. Denna form är anpassad för att ge en något mindre kraftfull isättningsfas och möjlighet att lägga kraften i mittdelen och slutet av draget.
- Hybrider. Det finns dessutom mer och mindre droppformade blad samt varianter av smala/långa, breda/korta osv. Allt detta för att kunna anpassa paddeln till olika kanotisters speciella förutsättningar och krav.

* Storlek på bladen
Översiktligt kan sägas att det finns tre storleksklasser på blad: Large, Medium och Small. För att komplicera bilden finns det inom varje storleksklass, i många fall även tre underkategorier tex. Medium Large, Medium Medium och Medium Small
- Large - Är lämpliga för tävling på korta distanser och starka kanotister.
- Medium - Har ett bredare användningsområde. Kan användas för tävling på kortare distanser av lättare kanotister. Är även vanliga för seniorer vid långdistans, motionspaddling, surfski och i viss utsträckning havskajakpaddling.
- Small - Dessa paddlar har i likhet med Medium ett brett användningsområde och är populära bland mindre, lättare kanotister, långdistans, havspaddling och rent allmänt för de som föredrar ett litet blad. Som senior kan det finnas olika skäl att välja ett litet blad t.ex. mindre belastning på armar och axlar, man föredrar att paddla med en hög paddelfrekvens, man paddlar en tung alt. tungt lastad kajak.

* Vinkel mellan bladen
Vinkeln mellan bladen brukar vara någonstans mellan 45-75 grader, 60 grader är ett bra riktvärde att börja med. En fördel med att ha en stor vinkel är att det minskar luftmotståndet. Återigen är detta en fråga om de individuella förutsättningarna, vilka även kan ändras hos enskilda kanotister vartefter de utvecklar sin teknik. Väljer du en justerbar (delbar) paddel, då är vinkeln inget som du måste bestämma då du köper din paddel utan du kan själv testa dig fram till vad som passar dig bäst.

* Material i bladen
Det dominerande materialet för bladen i vingpaddlar är epoxi/kolfiber. Anledningen är att detta är ett starkt och lätt material, vilket innebär att bladen kan göras tunnare. Om fördelarna med 100% kolfiber är lätta, starka och tunna blad så är nackdelarna att de kan vara känsliga för mekaniskt slitage.
Planerar du att paddla på grunt vatten eller i forsar där du stöter emot stenar bör du satsa på en mer slagtåligt konstruktion. Tillverkarna löser detta på olika sätt. Vissa förstärker spetsen på bladet med ett extra lager av ett slittåligt material som tex. Kevlar. Andra väljer att göra en mer robust (tyngre) konstruktion och blandar glasfiber och kolfiber i olika proportioner t.ex. 40% glasfiber, 60% kolfiber. Är ditt fokus motionspaddling och tävlingar i normala miljöer så prioriterar du sannolikt en lätt paddel med 100% kolfiber i bladet. Skall du någon gång ut och paddla bland stenar får du kanske plocka fram en gammal avlagd billigare paddel.
En annan anledning att välja ett blad som innehåller en något mindre andel kolfiber är om du föredrar ett något mjukare blad.

VILKET SKAFT SKALL MIN VINGPADDEL HA?

* Material i skaftet
Det dominerande materialet för skaften i vingpaddlar är epoxi/kolfiber. Anledningen är att skaften kan göras lätta och styva. Det finns olika grad av styvhet i skaften och återigen är detta en fråga om tycke och smak. Grundregeln är dock att lättare paddlare och juniorer har mjukare skaft och starka elitkanotister föredrar normalt styva skaft. För de kanotister som önskar mjukare skaft erbjuder många tillverkare skaft som innehåller en mindre andel kolfiber. Detta innebär även att skaften blir något tyngre.

* Helt eller delat skaft
Vet du exakt hur lång paddel du skall ha och exakt vilken vinkel bladen skall ha och inte känner något behov att ändra på detta, då kan en paddel med helt skaft vara att föredra. Fördelen är att denna typ av paddel blir något lättar och billigare än vad en justerbar paddel är. Nackdelen är att längd och vinkel blir svåra att justera samt att den är skrymmande vid transport.
En justerbar paddel blir några gram tyngre (ca 60 gr) och kostar ett antal hundralappar mer. Förutom att paddeln är justerbar avseende vinkel så är den även justerbar avseende längd (mellan 5-10 cm beroende på koppling och fabrikat). En justerbar paddel är även delbar vilket gör den enklare att transportera och förvara. Nämnas bör även att det finns enkla, något billigare kopplingar som det krävs verktyg för att justera och något mer avancerade, dyrare kopplingar som du kan justera under gång med ett enkelt handgrepp. Merparten av de vingpaddlar som säljs idag är med justerbart skaft och det är fullt förståligt då fördelarna är så uppenbara.

* Runt eller ovalt skaft
En normal paddel har en skaftdiameter på 27-30 mm. De flesta paddlar har runda skaft men många föredrar ovala skaft för att minska risken för felskär och att man lättare känner att man håller paddeln rätt.

VILKEN LÄNGD SKALL MIN VINGPADDEL HA?

En vingpaddel för en motionskajak, surfski eller låg havskajak är normalt i intervallet 205 – 220 cm. Återigen är valet mycket individuellt och beror på en rad olika faktorer som tex.
- hur lång du är – en kort person har normal en kortare paddel
- kort eller lång överkropp/armar – kort överkropp/armar kan kompensera med en längre paddel
- hur bred/hög kajak du sitter i – en bred/hög kajak kräver än längre paddel än en låg/smal
- din paddelfrekvens – en hög paddelfrekvens (snabba korta tag) kräver en kortare paddel
- hög alt. låg paddelföring – med hög paddelföring (motion/tävling) kan en kortare paddel användas
- surf /fors – paddlas normalt med hög paddelföring/frekvens och kräver en kortare paddel

Riktlinjer för längd på vingpaddlar:
Kanotistens längd cm / Paddelns längd cm *)
150.................................205 - 210
160.................................205 - 210
170.................................210 - 215
180.................................210 - 215
190.................................215 - 220
200.................................220 - 225

Det finns även en formel som man kan stämma av lämplig paddellängd mot:
(252 - kroppslängd i cm) ÷ 2 + kroppslängd i cm = paddellängd i cm
t ex kroppslängd 185 cm: (252-185) ÷2 + 185 = 218.5 cm *)
*) För surfski bör du dra av ca 5-9 cm från resultatet i tabellen och formeln.

Nu har du ett bra utgångsläge för att kunna testa dig fram till den längd som passar dig bäst. Det är en klar fördel om du nu har en justerbar paddel.

VIKT / PRIS

Det finns vingpaddlar på markanden med olika egenskaper, i olika material, olika utföranden, olika kvaliteter och följdaktligen olika prislägen. Då det gäller paddlar är det som det mesta annat här i världen dvs. du får det du betalar för. Vill du ha en lätt, effektiv kvalitetspaddel som enkelt kan justeras – då hamnar du i det övre prissegmentet.

Vi på sportkajaker.se erbjuder justerbara vingpaddlar i kolfiber till mycket konkurrenskraftiga priser.