Om Motionskajaker Det finns inga produkter

Om Motionskajaker
Vad är en Motionskajak ?

Ja egentligen kan det ju vara vilken kajaktyp som helst som utövaren använder att motionspaddla med.

Men de flesta som talar om en Motionskajak menar en lite lättare och slankare kajak som är anpassad för träning och lopp på lite lugnare vatten. Utseendemässigt liknar den ofta en riktig racer men stabilitetsmässigt ligger den i spannet mellan tävlingskajaker och stabila havskajaker.

Ofta pratas det i dessa sammanhang om Turbåt och då syftar man på Motionskajaker anpassade efter den Danska Turbåtsregeln. Den innebär mycket översiktligt en kajak med en max.längd på 5,2 m och en minimibredd på 51 cm (se länk under Salt 51 för mer detaljer). Dessa regler har bildat norm för specifikationen av många Motionskajaker, men har i praktiken ingen större betydelse då det i Sverige sällan/aldrig arrangeras tävlingar som följer dessa regler.

Moderna Motionskajaker är utrustade med ett justerbart fotstöd, pinnstyrning samt en justerbar racingsits. Detta för att du skall kunna tillämpa rätt paddelteknik, trimma in kajakens flytläge och anpassa sittställningen. Oftast har Motionskajaken underliggande roder men det finns varianter med släproder och pedalstyrning. Detta är framför allt populärt bland multisportare och de som använder Motionskajaken för turpaddling.

En egenskap som man skall vara medveten om är att en Motionskajak är mer ömtålig än vad t.ex. en havskajak är. Detta beroende på att man minimerat vikt och dimensioner samt minimalt med förstärkande skott.

På senare tid har det kommit Motionskajaker som är lite bredare (ca 55 – 60 cm) och mer stabila, utan att det försämrat fartegenskaperna nämnvärt. Någon klok paddlare lär ha sagt ”att det går mycket fortare att paddla en kajak som man behärskar mot att sitta och vingla i något som är för rankt för ens kapacitet”. Så här gäller det att välja rätt. Men visst är det en utmaning att skaffa något som ligger lite över ens kapacitet.

Motionskajaken har även blivit mycket populär hos landets kajakklubbar och används där flitigt i deras utbildnings-, tränings-, och tävlingsverksamhet.

Visst går det utmärkt att träningspaddla i en vanlig havskajak men det är mycket roligare att paddla runt i något som är lättare och snabbare, så varför inte testa om en Motionskajak kan vara något för dig ?

Det finns inga produkter i denna kategori.