Vad är en surfski? Det finns 6 produkter

Vad är en surfski?


Vad är en Surfski ?

En surfski är en lång och smal kajak med en öppen sittbrunn (sit-on-top). Den är ca 5,2-6,5 m lång och styrs med fotpedaler och underliggande roder (alt. kick up).

Från början var det en surfbräda som man satt och paddlade på. Den användes ofta av livräddare i Australien och Sydafrika. Farkosten utvecklades successivt mer mot en kajak och blev/är en stor tävlingsklass bland livräddare. I nästa utvecklingssteg blev surfskin mer anpassad för långdistans Ocean racing och i dag finns surfskis för en rad olika användningsområden.

Är du nybörjare väljer du förmodligen en stabil och lättmanövrerad surfski medan eliten är mer inriktad på prestanda och fart. Även den mer erfarna paddlaren kan tjäna på att välja en hyfsat stadig surfski i krävande sjö.

Grovt kan man dela in surfskis i följande kategorier:
* Stadig / insteg / nybörjare - Bredd ca 55 - 50 cm
* Medel stadig / intermediate - Bredd ca 50 - 45 cm
* Elit - Bredd 44 - 42 cm

Det är inte bara bredden som avgör hur stadig en surfski är utan höjden på sitsen och skrovformen är även avgörande parametrar.

Nackdelen med en surfski kan tyckas vara att du sitter relativt oskyddad och kan bli rätt blöt i lite stökigare vatten. Lösningen på det är anpassad utrustning/klädsel.

Fördelarna med en surfski är många. Det är en säker farkost då den är osänkbar. Kapsejsar du är det ”bara” att kravla upp och fortsätta paddla. Det vatten som kommit in i sittbrunnen rinner ut genom en självläns. Surfskis är normalt snabba kajaker och kan paddlas både i skyddade vatten, lite stökigare skärgårdsmiljöer samt även ute till havs. Behärskar du surftekniken kan du komma upp i hisnande hastigheter över 15 knop!

Att paddla surfski har blivit mer och mer populärt och den används idag flitigt på långlopp, av multisportare, vardagsmotionärer och elit. Det arrangeras speciella surfskitävlingar på öppet vatten både i Sverige och internationellt.

Du som paddlat havskajak en tid och söker en ny utmaning – då är en surfski det givna valet!

Den är lätt, snabb och rolig att paddla i alla typer av väder och vatten.

Du sitter bra med fotstöd och styrpedaler och paddlar normalt surfskin med en lätt vingpaddel.

Kontakta oss gärna om du har frågor på: info@sportkajaker.se